Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A jó házasság kézikönyve

2021.01.01

 A jó házasság kézikönyve

Belinda Luscombe

 

jo-hazassag.jpg

 

 

 

 

 

 

Igaz, hogy a házasságban élők hosszabb életűek, mint a szinglik? És mi a tartós házasság titka: a türelem, a gyermek, a szex, a pénz? Vagy lehet, hogy ez a dolog még ennél is sokkal bonyolultabb? Mert mitévő legyél, ha a párod megcsal? És ha csak folyton csámcsog, vagy ötvenedszer is megkérdezi ugyanazt?  Ezekre a kérdésekre próbál választ adni Belinda Luscombe.

Szórakoztatóan írni a házasságról sokan tudnak. Értelmes vagy érzelmes tanácsokat adni házassági válságban szenvedőknek nem kevesen. A kettő együtt általában nem megy, hiszen a pszichiáterek nem a humorérzékükről híresek. Belinda Luscombe nemcsak azért aratott világsikert ezzel a könyvével, mert szórakoztatóan képes érvényes ötleteket adni omladozó házasságok újjáépítésére. Ő a személyes élmények és érzések meggyőző erejével bizonyítja: a házassági kapcsolat megmentése igenis lehetséges. És persze érdemes is, hiszen mint a szerző érvek és helyzetelemzések sokaságát elénk tárva kifejti, a házasság jót tesz az idegrendszerünknek.

A könyv előszavában így ír a szerző:

Mindaddig, míg újra változnak az ajándékozási szokások, én hat témába foglalom a házasságról tanultakat. Hat kihívás amellyel minden házasságra vagy élettársi kapcsolatra elkötelezett párnak meg kell birkóznia, vagy legalábbis meg kell próbálnia, hogy  eljöhessen életükbe a mesebeli " boldogan éltek, amig meg nem halnak" állapot.

A hat téma fejezetcíme teljesen véletlenül mind F- betűs szó Familirity ( bízalom), Fighting (harc),,

Finances( pénzügyek),  Family(család) Fooling around(bolondozás)- bár ez nem az én ötletem volt, és végül Finding help (segítség keresés).

Ez utóbbi fejezet a könyv legváratlanabb része kedvcsinálónak idézek belőle:

A segítség.

"A férjem javasolta, hogy menjünk el egy terapeutához. A javaslata arra késztetett, hogy leüljek,mint egy kutya, amelyik ismeretlen lépést hall, és csak fülel egy darabig. Tudtam, hogy a dolgok nem mentek nagyszerűen, de azt hittem, hogy fogunk találni egy módszert,hogy újra azok lehessünk, akik korábban jól szórakoztak együtt. Amikor viccelődve azt javasoltam, hogy az időt és a pénzt jövedelmezőbben elkölthetnénk egy esti vacsora melletti  randevúra, ő csak mosolygott. Az agyam hátuljában levő halkan zümmögő riasztó nagyot kattant. Aztán már dörömbölt, amikor rájöttem, hogy már talált is egy terapeutát."

Az  Atlantic Press kiadó 255 oldalas könyvének erőssége a kitűnő fordítás .  A könyv Előszóból hat fejezetből Köszönetnyilvánítás, Három tucat kérdés Az intimitáshoz teszt anyagból és a Jegyzetek részből amelyben fejezetekként 36 oldalon a szakirodalom felsorolása tartozik.

 

A szerző

Belinda Luscombe húsz éve dolgozik a TIME magazinnak. Számtalan cikket írt a kapcsolatokról, a házasságról, a kultúráról, a gyermeknevelésről és a nők változó szerepéről a 21. században. Írt még a Vogue, a The New York Times, Sports Illusttrated, a Fortune, az Arena és számos nemzetközi kiadvány számára.

Luscombe az ausztráliai Sydneyben született, most New Yorkban él építészmérnök férjével, akivel huszonnyolc éve házasodtak össze